Sötpotatisklyftor med mexikanska linser

Antal portioner: 4-6 st
Tid: ca 35 min
Svårighetsgrad: Lätt
Kalorier: ca 570/portion


Ingredienser:

Sötpotatisklyftor:

  • 900-1000 g Sötpotatis
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Salsa:

  • 340 g Majs
  • 2 st Tomater
  • 0,5 st Lime
  • 0,5 kruka Koriander
  • Olivolja
  • Salt och Peppar

Mexikanska linser:

  • 2 paket Linser (kokta svarta)
  • 1 msk Hello Mexico krydda eller Mexican spice mix krydda från Kockens
  • 4 st Vitlöksklyftor
  • 2 msk Tomatpuré
  • 2 dl Vatten
  • 0,5 st Lime
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Guacamole:

  • 2 st Avokado
  • 0,5 st Lime
  • Salt och peppar

Tillbehör:

  • 0,5 kruka Koriander
  • 2 st Jalapeno
  • 150 g Gräddfil
  • 0,5 st Lime
Gör så här:

Sötpotatisklyftor:

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Kvarta sötpotatis i fyra stora klyftor. Gör små hål i varje klyfta flera gånger med en gaffel.
  3. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar.
  4. Rosta i ugnen i 25-30 min tills de är mjuka.

Salsa:

  1. Grovhacka tomat och koriander. Riv lime zest och dela limen i klyftor. Häll av majsen.
  2. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Rosta majs i ca 5 minuter eller tills de börjar få färg.
  3. Blanda majsen med tomat, en generös skvätt limejuice och hälften av koriandern i en skål. Krydda med salt och peppar.

Mexikanska linser:

  1. Finhacka vitlök. Skölj linserna.
  2. Hetta upp en skvätt olivolja på medelhög värme. Stek linser i ca 4 minuter.
  3. Tillsätt vitlök, Hello Mexico kryddmix, tomatpuré och lime zest och fräs i 1 min.
  4. Tillsätt vatten och låt koka i ca 3 minuter, eller tills linserna är krämiga.
  5. Krydda med en nypa salt och peppar.

Guacamole:

  1. Mosa avokado med en gaffel i en skål tillsammans med en generös skvätt limejuice.
  2. Smaka av med salt och peppar.

Tillbehör:

  1. Skiva jalapeno tunt.
  2. Fördela sötpotatisbåtar och linser mellan era tallrikar. Toppa med en klick guacamole, gräddfil samt tomatsalsa.
  3. Garnera med jalapeno och resterande koriander. Servera med limeklyftor vid sidan av.
Tips:

Om du inte har en mexikansk kryddmix så kan du blanda den själv efter smak med kummin, paprika, havssalt, svartpeppar, rostad vitlök, rostade röd chili, lökpulver, cayenne, timjan, kryddpeppar, oregano.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.