Antal portioner: 4 st
Tid: ca 30 min
Svårighetsgrad: Medel
Kalorier: ca 850/portion
Ingredienser:
- 2 paket Kidneybönor
- 2 st Morötter
- 1 st Zucchini
- 3 st Vitlöksklyftor
- 1-2 msk Tex-mex el Mexicansk krydda
- 0,5 dl Chilisås
- 1 påse Tortillachips
- 0,5 kruka Koriander
- 2 st Röd chili
- 1 st Lime
- 1 st Avokado
- 150 g Crème fraiche
- ca 2 dl Riven mozzarella
- ev 2 g Harissa
- Olivolja
- Salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skölj kidneybönorna. Skala och riv morot, riv zucchini och finhacka vitlök, samt koriander. Kärna ur och grovhacka chili. Dela lime i klyftor.
- Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna och fräs kidneybönor, vitlök, halva chilin, Mexico kryddmix och harissa kryddmix i ca 1-2 minuter på medelvärme.
- Tillsätt morot och zucchini och stek under omrörning i ca 3-4 minuter.
- Rör ner chilisås och låt sjuda tills såsen tjocknat ca 2-3 min.
- Häll i tortillachipsen i en ugnsform och häll över bönröran jämnt ovanpå chipsen.
- Strö över osten och gratinera i ugnen tills osten smält, 5-6 min.
- Ta fram en skål och mosa avokadon. Tillsätt hälften av koriandern och juice från ca 2 st limeklyftor.Blanda ihop din guacamole med och smaksätt med salt och peppar.
- Strö över den resterande koriandern samt chili på gratängen.
- Servera med limeklyftor, guacamole och crème fraiche.
Tips:
Om du inte har en mexikansk kryddmix så kan du blanda den själv efter smak med kummin, paprika, havssalt, svartpeppar, rostad vitlök, rostade röd chili, lökpulver, cayenne, timjan, kryddpeppar, oregano.