Antal portioner: 15-16 bollar
Tid: ca 3 dagar
Svårighetsgrad: Medel
Ingredienser:
- 500 g Turkisk yoghurt
- 1 tsk Salt
- Valfri smaksättning tex vitlök, timjan, mynta eller chili
- Olivolja eller annan valfri olja
Gör så här:
- Täck en sil med en kökshandduk och en bunke under.
- Blanda yoghurt med salt och häll sedan över i handduken.
- Låt yoghurten rinna av i kylen i 3 dagar. Byt handduken varje dag häll ut vätskan som rinner av från yoghurten
- Efter 3 dagar är yoghurten ganska fast. Rulla den då till små bollar och lägg dem på en ren kökshandduk, låt bollarna torka på duken i kylen ca 1-2 timmar tills de är lite torra på utsidan.
- Lägg bollarna i en glasburk med lock, varva med smaksättning och häll över olja.
Tips:
Servera i sallad, på tunnbröd eller som en del i taps. Du kan även äta Labneh som en röra/sås med olivolja på utan att forma till bollar. Förvara svalt, håller sig upp till 3-7 dagar. Burken klarar sig i rumstemperatur ca 3-4 dagar. Förvarar du dem i kylen håller de lite längre men olivoljan kommer att stelna i kylskåpet. Låt då stå en stund i rumstemperatur innan servering om du har osten i kylen.