Överlägg

Shakshuka

Antal portioner: 4-6 st
Tid: ca 45 min
Svårighetsgrad: Medel


Ingredienser:
  • 1-2 st Röd paprika
  • 1 st Gul lök
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • 1 kruka Koriander
  • 0,5 tsk Chiliflakes
  • 1 msk Spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 dl Chilisås
  • 1 st stor Baguette
  • 150 g Fetaost eller salladsost
  • 2 burkar à 390g Finkrossade tomater
  • 5 st Ägg
  • 0,3 dl Vatten
  • 1 msk Smör
  • Olivolja
  • Flingsalt och peppar
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Finhacka lök, vitlök och koriander. Tärna paprika i 1 cm stora bitar.
  3. Hetta upp en skvätt olivolja i en ugnstålig stekpanna eller gryta på medelvärme.
  4. Fräs vitlök, lök och paprika i 5 minuter. Tillsätt paprikapulver, spiskummin och chili flakes och fräs i ytterligare ca 3 minuter.
  5. Tillsätt krossade tomater, chilisås, vatten, smör och hälften av koriandern. Låt sjuda i ca 5 minuter.
  6. Ta fram en sked och gör 4 st små gropar i tomatsåsen. Knäck äggen i groparna.
  7. Tillaga shakshukan tills vitan stelnat och gulan puffat upp sig men fortfarande är mjuk, ca 8 minuter.
  8. Dela brödet på mitten och längden i 4 stycken delar.
  9. Placera brödet på en plåt med bakpapper, ringla över olivolja och krydda med en nypa salt. Tillaga i ugnen ca 4-5 minuter.
  10. Smula fetaosten över shakshukan och strö över resterande koriander efter smak.
  11. Servera shakshukan med brödet.
Tips:

Om du inte har en ugnssäker gryta eller kastrull så kan du göra allt i en stekpanna och sedan hälla över i en ungsform innan du lägger i äggen och tillaga shakshukan i ungsformen i ugnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.