Antal portioner: 4-6 st
Tid: ca 45 min
Svårighetsgrad: Medel
Ingredienser:
- 1-2 st Röd paprika
- 1 st Gul lök
- 3 st Vitlöksklyftor
- 1 kruka Koriander
- 0,5 tsk Chiliflakes
- 1 msk Spiskummin
- 2 tsk paprikapulver
- 1 dl Chilisås
- 1 st stor Baguette
- 150 g Fetaost eller salladsost
- 2 burkar à 390g Finkrossade tomater
- 5 st Ägg
- 0,3 dl Vatten
- 1 msk Smör
- Olivolja
- Flingsalt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Finhacka lök, vitlök och koriander. Tärna paprika i 1 cm stora bitar.
- Hetta upp en skvätt olivolja i en ugnstålig stekpanna eller gryta på medelvärme.
- Fräs vitlök, lök och paprika i 5 minuter. Tillsätt paprikapulver, spiskummin och chili flakes och fräs i ytterligare ca 3 minuter.
- Tillsätt krossade tomater, chilisås, vatten, smör och hälften av koriandern. Låt sjuda i ca 5 minuter.
- Ta fram en sked och gör 4 st små gropar i tomatsåsen. Knäck äggen i groparna.
- Tillaga shakshukan tills vitan stelnat och gulan puffat upp sig men fortfarande är mjuk, ca 8 minuter.
- Dela brödet på mitten och längden i 4 stycken delar.
- Placera brödet på en plåt med bakpapper, ringla över olivolja och krydda med en nypa salt. Tillaga i ugnen ca 4-5 minuter.
- Smula fetaosten över shakshukan och strö över resterande koriander efter smak.
- Servera shakshukan med brödet.
Tips:
Om du inte har en ugnssäker gryta eller kastrull så kan du göra allt i en stekpanna och sedan hälla över i en ungsform innan du lägger i äggen och tillaga shakshukan i ungsformen i ugnen.