Antal portioner: 4 st
Tid: ca 50 min
Svårighetsgrad: Medel
Kalorier: ca 380/portion
Ingredienser:
Pannkakasrullar:
- 100 g Vetemjöl
- 1,5 dl Mellanmjölk
- 2 st Ägg
- 4 tsk Smör
- 200 g Gravad lax i skivor
- 0,5 tsk Salt
Soppa:
- 170 g Kräftstjärtar
- 3 st Fiskbuljongtärningar
- 6 dl Vatten
- 3 st Schalottenlökar
- 3 st Apelsiner
- 1 dl Matlagningsgrädde
- 0,5 kruka Dill
- Salt och peppar
Gör så här:
Pannkakasrullar:
- Blanda ihop mjöl och salt i en skål.
- Smält smöret.
- Tillsätt mjölk och ägg, lite i taget i mjölet och vispa till en smet. Blanda i smöret och låt vila ca 10 minuter.
- Stek smeten som 4 st pannkakor tills de blir gyllenbruna.
- Lägg på den gravade laxen på pannkakorna, rulla ihop och packa in i folie. Låt vila i kylen tills soppan är klar.
Soppa:
- Finhacka schalottenlöken, hacka dillen och pressa apelsinsaft.
- Smält buljongtärningarna i stekpannan och stek sedan med schalottenlöken tills den fått en gyllenbrun färg.
- Häll på vattnen och apelsin juicen. Koka upp och låt puttra under lock i 10 minuter.
- Tillsätt grädde och värm upp, ta sedan av soppan från plattan. Mixa allt med en stavmixer till soppan är slät.
- Lägg i kräftstjärtarna och låt bli varma.
- Smaka av med salt och peppar och häll upp i skålar.
- Strö över dill.
Laxpannkakasrullar:
- Ta ut pannkakorna ur kylen och skiva upp dem i ca 2,5-3 cm breda rullar.
- Trä upp dem på spett och lägg över soppan.
Tips:
Gör gärna pannkakasrullarna några timmar innan så de får sätta sig.