Vegetarisk Kung Pao

Antal portioner: 4 st
Tid: ca 30 min
Svårighetsgrad: Medel


Ingredienser:

Övrigt:

  • 4 port Jasminris
  • 350 g Vegetariska filébitar (ex Hälsans kök, Filet Pieces eller Quorn Bitar)
  • 5 st Salladslökar
  • 100 g Jordnötter
  • 2 msk Ingefära (Hackad)
  • 4 st Vitlöksklyftor
  • 2 st Röd Chili
  • 1-2 msk Sherry (tex Amontillado)
  • Sesamolja
  • Sambal oelek
  • Soja

Marinad:

  • 1 st Ägg (Äggvita)
  • 0,5 tsk Salt
  • 2 tsk Soja (Ljus/Japansk)
  • 3 tsk Sherry (tex Amontillado)
  • 1 tsk Majsstärkelse

Sås:

  • 1 msk Soja (Mörk/Kinesisk)
  • 2 msk Hoisinsås
  • 1 tsk Sambal oelek
  • 2 tsk Risvinäger
  • 2 tsk Honung
  • 2 tsk Majsstärkelse
  • 6 msk Vatten
Gör så här:

Marinad:

  1. Separera äggvitan från gulan, vispa upp äggvitan lätt med en gaffel.
  2. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör om.
  3. Marinera filébitarna i minst 10 minuter medans du förbereder resten.

Sås:

  1. Blanda alla ingredienserna i en skål.

Övrigt:

  1. Koka riset enligt instruktion på paketet.
  2. Hacka vitlök och ingefära. Kärnorna ur chilifrukten och strimla den sedan. Blanda allt i en skål.
  3. Strimla salladslök på diagonalen.
  4. Hetta upp en wokpanna på hög värme och stek jordnötterna tills de fått lite färg, rör om hela tiden så de inte bräns. Lägg dem sedan i en skål.
  5. Tillsätt sedan lite sesamolja i wokpannan och stek filébitarna tillsammans med chili blandningen lite i taget, tills de fått färg och lägg det som är klart sedan i en skål. Fortsätt med lite åt gången tills all chiliblandning och filébitar är klara. Häll sedan tillbaka alla filébitar och chiliblandning i wokpannan.
  6. Häll i 1-2 msk sherry och rör om i ca 1 minut.
  7. Sänk värmen och rör sedan ner såsen. Blanda runt allt i ca 1 minut tills den börjar tjockna.
  8. Tillsätt salladslöken och låt den bli varm, ca en halv minut men låt den inte mjukna.
  9. Servera i skålar med ris i botten, kung pao blandningen och strö sedan över jordnötterna.
  10. Servera eventuellt med lite extra soja för sälta eller sambal oelek för styrka.
Tips:

Om du inte har en wokpanna så kan du använda en vanlig stekpanna.
Marinera gärna bitarna redan dagen innan.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.