Antal portioner: 4 st
Tid: ca 50 min
Svårighetsgrad: Medel
Ingredienser:
Lax:
- 4 st Laxfiléer
- 2 st Citroner
- 2 msk Olivolja
- Salt & peppar
- Dill (färsk)
Primörer:
- 3 st Rödlökar
- 20 Minimorötter
- 2 dl Sockerärtor
- 50 g Smör
- Salt & peppar
Sås:
- 100 g Smör
- 1,5 dl Vispgrädde
- 1,5 dl Crème fraiche
- 1 krm Cayennepeppar
- Salt
Gör så här:
Lax:
- Sätt ugnen på 225 grader. Olja en ugnsplåt och lägg på laxen. Salta och peppra.
- Skiva citronerna i 4 delar och lägg dem på plåten. Sätt in plåten i ugnen i 15-20 min.
Primörer:
- Koka morötterna i en kastrull ca 5-8 min, så de är lite mjuka men ändå har ett tuggmotstånd.
- Skala och klyfta rödlöken. Skölj sockerärtorna under vatten.
- Häll av vattnet från morötterna och fräs dem tillsammans med resterande grönsaker i 50 g smör i 10 min på medelvärme. Smaka av med salt och peppar.
Sås:
- Bryn 100 g smör i en kastrull tills det skummar och doftar nötaktigt. Häll i grädde och crème fraiche och värm tills det precis börjar koka, rör om hela tiden.
- Mixa såsen med stavmixer och smaka av med citronsaft, cayennepeppar och salt.
Tips:
Servera primörerna med laxen. Ringla såsen runt fisken. Garnera med citronen och dill.