Lax med smörsås & primörer

Antal portioner: 4 st
Tid: ca 50 min
Svårighetsgrad: Medel


Ingredienser:

Lax:

  • 4 st Laxfiléer
  • 2 st Citroner
  • 2 msk Olivolja
  • Salt & peppar
  • Dill (färsk)

Primörer:

  • 3 st Rödlökar
  • 20 Minimorötter
  • 2 dl Sockerärtor
  • 50 g Smör
  • Salt & peppar

Sås:

  • 100 g Smör
  • 1,5 dl Vispgrädde
  • 1,5 dl Crème fraiche
  • 1 krm Cayennepeppar
  • Salt
Gör så här:

Lax:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Olja en ugnsplåt och lägg på laxen. Salta och peppra.
  2. Skiva citronerna i 4 delar och lägg dem på plåten. Sätt in plåten i ugnen i 15-20 min.

Primörer:

  1. Koka morötterna i en kastrull ca 5-8 min, så de är lite mjuka men ändå har ett tuggmotstånd.
  2. Skala och klyfta rödlöken. Skölj sockerärtorna under vatten.
  3. Häll av vattnet från morötterna och fräs dem tillsammans med resterande grönsaker i 50 g smör i 10 min på medelvärme. Smaka av med salt och peppar.

Sås:

  1. Bryn 100 g smör i en kastrull tills det skummar och doftar nötaktigt. Häll i grädde och crème fraiche och värm tills det precis börjar koka, rör om hela tiden.
  2. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med citronsaft, cayennepeppar och salt.
Tips:

Servera primörerna med laxen. Ringla såsen runt fisken. Garnera med citronen och dill.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.