Antal portioner: 4 st
Tid: ca 110 min
Svårighetsgrad: Medel
Ingredienser:
Lax:
- 500 g Färst laxfilé
- 2 msk Socker
- 2 msk Salt
- 2 tsk Miso
- 3 msk Sesamolja
- 2 tsk Tamarisoja
- 2 tsk Kokosolja
Wasabimajonnäs:
- 2 dl Majonnäs
- 2 msk Wasabipasta
Marinerade champinjoner:
- 200 g Champinjoner
- 1-2 st Vitlöksklyftor
- 1/4 dl Persilja
- 1 dl Olivolja
- 1/4 tsk Salt
Tillbehör:
- 4 portioner Svart ris
- 4 tsk Furikake fröblandning från Renée Voltaire
- 0,5 dl Algsallad
- 4 msk Gari (Picklad ingefära)
- 4 msk Syrad morot
- 2 dl Sojabönor
- Groddar
Gör så här:
Marinerade champinjoner:
- Skär champinjonerna i kvartar och lägg i en bunke.
- Skala och pressa vitlöken. Hacka persilja.
- Blanda i persilja, vitlök, olja och salt i bunken.
- Fyll en burk, gärna av glas, och ställ i kylen.
Lax:
- Blanda salt och socker.
- Ta bort skinnet på laxen och strö över blandningen över laxen. Se till att hela laxen är täckt med salt & sockerblandningen.
- Låt ligga i 1 timme.
- Dela upp laxen i 4 filèer och lägg dem 2 & 2 i vakuumpåsar.
- Tillsätt miso, sesamolja, kokosolja & tamarisoja. (Hälften i varje påse)
- Tillaga laxen i sous vide 45 min på 43 grader.
Wasabimajonnäs:
- Blanda Majonnäsen och wasabipastan i en skål. Låt stå i kylen.
Tillbehör:
- Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
- Lägg upp riset i botten. Lägg sedan algerna på riset och laxen på algerna. Strö på fröblandningen över laxen och häll upp såsen i en liten skål. Lägg sedan upp ingefäran, syrad morot, sojabönor och svampen i små högar. Toppa med groddar.
Tips:
Marinera gärna champinjonerna dagen innan, svampen håller ca 1 vecka.