Antal portioner: 20 st
Tid: ca 100 min
Svårighetsgrad: Medel
Ingredienser:
Deg:
- 13-14 dl Vetemjöl
- 50 g Jäst
- 0,5 tsk Salt
- 1 dl Socker
- 150 g Smör
- 5 dl Mjölk
Fyllning:
- 1,5 dl Socker
- 125 g Smör (rumstempererat)
- 0,5 dl Kakao
- 2 tsk Vaniljsocker
- 100 g Mörk choklad
Topping:
- 1 Ägg
- 1 dl Pärlsocker
Gör så här:
- Smält smöret till degen, häll i mjölk och värm till 37 grader (kroppstemperatur)
- Smula jäst och rör ihop med socker i en bunke. Tillsätt vätskan och rör om tills jästen löst upp sig.
- Tillsätt salt och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop till en deg.
- Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
- Dela degen i 2 bitar och kavla ut den på en mjölad bänk i 40 cm plattor (lika stora som en bakplåt) 1 cm tjocka.
- Blanda allt till fyllningen utom chokladen. Bred ut den över degen. Hacka chokladen och strö över.
- Rulla ihop degen och skär i 3-4 cm tjocka bitar. Lägg på en plåt och låt jäsa i 30 minuter under duk.
- Sätt ugnen på 200 grader. När bullarna jäst klart pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda bullarna i ugnen 10-15 minuter (tills de fått fin färg)