Antal portioner: 4 st
Tid: ca 80 min
Svårighetsgrad: Medel
Ingredienser:
Paj:
- 3,5 dl Vetemjöl
- 100 g Smör
- 1 st Äggula
- 1 msk Olivolja
- 3 msk Vatten (kallt)
Fyllning:
- 1 st Gul lök
- ca 200 g Kantareller
- 150 g Västerbottenost (riven)
- 3 msk Gräslök
- 2 st Vitlöksklyftor
- 2 st Ägg
- 2 dl Crème fraiche
- Smör till stekning
- Salt & peppar
Gör så här:
Paj:
- Blanda alla ingredienser utom vattnet i en bunke och knåda ihop, när degen börjar bli grynig tillsätt vattnet och knåda till en smidig deg. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
- Tryck ut degen i en pajform, nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10-15 minuter på 175 grader.
Fyllning:
- Finhacka lök, vitlök och gräslöken. Grovhacka kantarellerna.
- Fräs löken och vitlöken i smöret tills den blir glansig utan att ta färg, tillsätt kantarellerna och låt fräsa i ca 5 minuter under omrörning. Krydda med salt & peppar. Fördela kantarellblandningen i pajbotten.
- Vispa ägget i en bunke och tillsätt crème fraiche. Blanda väl och smaka av med salt & peppar. Häll äggstanningen över pajen, strö över gräslöken och osten.
- Grädda i 175 grader i ca 15 minuter, eller tills pajen blivit gyllenbrun.