Överlägg

Vegansk bourguignon

Antal portioner: 4 st
Tid: ca 45 min
Svårighetsgrad: Medel


Ingredienser:
  • 500 g Champinjoner eller 250 g champinjoner och 250 g shiitakesvamp
  • 280 g Oumph thyme and garlic
  • 1 st Morot
  • 1 st Palsternacka
  • 2 st Gul lök
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 3 dl Rött vin
  • 4 dl Vatten
  • 1,5 msk Schalottenlöksfond
  • 1 msk Soja
  • 4 msk Tomatpuré
  • 0,5 msk Agavesirap
  • 2 krm Liquid smoke
  • 1,5 tsk Timjan (torkad)
  • 0,5 tsk Oregano (torkad)
  • 4 st Lagerblad
  • 0,5 kruka Timjan (färsk)
  • 2 msk Vetemjöl
  • salt och peppar
  • ca 3 msk Rapsolja
Gör så här:
  1. Dela svampen på 4, hacka löken, skala och skär motot och palsternacka i skivor.
  2. Stek svampen i 1 msk olja tills den släppt ifrån sig allt vatten ca 10 minuter. Ha sedan i palsternacka, morot, lök och pressa i vitlöken.
  3. Krydda med torkad timjan och oregano samt tillsätt 1 msk rapsolja och stek ca 5 min till.
  4. Pudra över mjöl och rör om ordentligt. Tillsätt sedan vin, vatten, fond, tomatpuré, soja, liquid smoke, lagerblad och agavesirap. Låt grytan småputtra i 15-20 minuter tills morot och palsternacka börjar bli mjuk. Smaka av med salt, peppar och ev mer fond.
  5. Stek oumph i 1 msk olja tills den blir knaperstekt. Dela eventuellt större bitar för att få mer stekyta.
  6. Blanda i oumph i gryta och strö över färsk timjan.
Tips:

Serveras med ris och syltlök

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.