Antal portioner: 4 st
Tid: ca 45 min
Svårighetsgrad: Medel
Ingredienser:
- 500 g Champinjoner eller 250 g champinjoner och 250 g shiitakesvamp
- 280 g Oumph thyme and garlic
- 1 st Morot
- 1 st Palsternacka
- 2 st Gul lök
- 2 st Vitlöksklyftor
- 3 dl Rött vin
- 4 dl Vatten
- 1,5 msk Schalottenlöksfond
- 1 msk Soja
- 4 msk Tomatpuré
- 0,5 msk Agavesirap
- 2 krm Liquid smoke
- 1,5 tsk Timjan (torkad)
- 0,5 tsk Oregano (torkad)
- 4 st Lagerblad
- 0,5 kruka Timjan (färsk)
- 2 msk Vetemjöl
- salt och peppar
- ca 3 msk Rapsolja
Gör så här:
- Dela svampen på 4, hacka löken, skala och skär motot och palsternacka i skivor.
- Stek svampen i 1 msk olja tills den släppt ifrån sig allt vatten ca 10 minuter. Ha sedan i palsternacka, morot, lök och pressa i vitlöken.
- Krydda med torkad timjan och oregano samt tillsätt 1 msk rapsolja och stek ca 5 min till.
- Pudra över mjöl och rör om ordentligt. Tillsätt sedan vin, vatten, fond, tomatpuré, soja, liquid smoke, lagerblad och agavesirap. Låt grytan småputtra i 15-20 minuter tills morot och palsternacka börjar bli mjuk. Smaka av med salt, peppar och ev mer fond.
- Stek oumph i 1 msk olja tills den blir knaperstekt. Dela eventuellt större bitar för att få mer stekyta.
- Blanda i oumph i gryta och strö över färsk timjan.
Tips:
Serveras med ris och syltlök