Antal portioner: 4 st
Tid: ca 25 min
Svårighetsgrad: Medel
Ingredienser:
- 750 g Broccoli (Fryst)
- 2 msk Smör
- 3 msk Vetemjöl
- 2 dl Vatten från kokningen av broccolin
- 2 dl Mjölk
- 1 dl Ost, gärna lagrad (Riven)
- 1 Ägg
- 0,5 dl Vispgrädde
- Salt & Peppar
- 1 krm Vitpeppar
- 1 krm Cayennepeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
- Koka broccolin i ca 5 minuter.
- Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
- Ta undan 2 dl av kokvattnet från broccolin och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
- Häll av broccolin i ett durkslag och lägg i en gratängform.
- Rör ner den osten i såsen och krydda med salt, peppar, vitpeppar och Cayennepeppar.
- Blanda grädde och ägg i ett glas och rör i det i såsen.
- Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen.
- Gratinera broccoligratängen i övre delen av ugnen tills broccoligratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
Tips:
Serveras med valfritt tillbehör så som fisk eller vegetariskt